Uncategorized

Pow Wow

Het pad voorbereiden voor de volgende generaties. ‘Powwow’ komt van het oude Algonquin woord voor medicijnman en betekent ‘Powwow, hij droomt’. Tijdens de zomer wordt elk weekend ergens in Noord-Amerika een Pow Wow georganiseerd. De First Nation – mannen, vrouwen en kinderen van het hele continent – komen samen om uit te drukken wat het voor hen betekent tot de bevolkingsgroep First Nation te behoren. Het roept herinneringen op uit het verleden. Op het campeerterrein, in tenten en wigwams, troepen ze samen. Een Pow Wow is, zoals de ceremonie die de oude medicijnman uitvoerde, een genezings- en herenigingsritueel. Het is een tijd van zingen en dansen, feesten, lachen en wenen. Door het verleden te herdenken, willen de First Nation de toekomst vieren met hun dansen en kledij. Fier op hun kleurrijke cultuur. Zodra de trommel roffelt verenigen de dansers zich in hun regalia (de zeer persoonlijke danskledij). Het bijwonen van een Pow Wow is een intense belevenis. Strikte regels gelden zoals bij bepaalde dansen of liederen het afnemen van het hoofddeksel, zwijgen, rechtstaan als eerbetooon, al of niet fotograferen. En als een arendsveer van de kledij van een danser op de grond valt, dan stopt alles, er wordt een kleine ceremonie uitgevoerd om de kracht van de veer te herstellen. Niet iedereen heeft de middelen om ‘chique’ kledij te dragen.

_DSC0173

Even wachten tot de diashow geladen is….

Deze slideshow vereist JavaScript.

“Firemakers” is een muzikale video gecreëerd door de Anishnaabe jongeren van Lac La Croix First Nation in Ontario. Dit lied beschrijft de situatie in de reservaten en wat de jeugd wil zien veranderen.

 

 

Standaard

9 gedachtes over “Pow Wow

    • Heel hartelijk dank voor je fijngevoelige reactie Hanneke. Dit was voor ons een heel aparte belevenis, hoe wij door deze bevolkingsgroep verwelkomd werden deed ons even stilstaan bij de wijze waarop zij ooit behandeld werden. Wat een tegenstelling..

      Like

  1. Knappe post.Ik heb aan zo’n Pow Wow ook prachtige herinneringen.Toen mijn dochter in New mexico woonde heb ik met haar verschillende Nederzettingen van de Indiaanse stammen bezocht en hebben toen de feestelijkheden van een Pow Wow van op de eerste plaats meegemaakt.Heb hier thuis nog veel herinneringenen handwerk van hen in mijn living hangen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.