Amfibieën, Water

Kwaakblaas.

Kikkers lokken hun partners door geluid uit de longen te persen via het strottenhoofd en hierdoor hun stembanden te doen trillen. Hun eigen ingebouwde klankkast, de kwaakblaas, versterkt dit geluid. Het is niet alleen het imposante kwaakblazen dat mijn aandacht trok. Ook allerlei kunstjes die de kikkers met veel bravoure uitvoerden waren interessant om te observeren. Het ging over pootjes showen, kijken wie het hoogst kon springen, over elkaar heen duiken en snel wegzwemmen als de tegenpartij sterker bleek. Het zijn de mannetjes die zich opblazen en bij sommige soorten is de kwaakblaas zo ver opgeblazen dat deze bijná zo groot is als de kikker zelf en het dier wel lijkt te ontploffen. Tot ik dit spektakel met mijn eigen ogen zag, dacht ik dat alleen politiekers hier goed in waren.

Standaard

40 gedachtes over “Kwaakblaas.

  1. Hallo ik ben nieuw hier al was ik al eerder op bezoek geweest om je blogjes en fotografie te zien. Wat een leuke regel schreef je over de politiek want dat zijn soms echt wel van die blaaskaken waar soms ook nog eens valse noten uitkomen. 😉 En je foto’s zijn weer heel mooi.Ik kan er ook uren naar kijken als ik bij de poel bent in de heemtuin van de Alblasserwaard. Het is soms net als een wedstrijdje wie de grootste zal hebben. En als ze dan jacht maken op een vrouwtje is het helemaal zo een koddig gezicht want sommige vrouwtjes willen hun soms niet op hun rug. Ik kom vast nog eens terug want je hebt een mooie site.Groetjes, Tine

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.