Bloemen, Planten

Voorjaarsbloeiers

De sleedoorn (Prunus spinosa) is een 2 tot 6 m hoge struik uit de rozenfamilie. Ze groeit vooral langs bosranden en is een natuurlijke plant in de Benelux. Het hout is zeer hard. Sleedoorn bloeit in maart en april, voor de struik bladeren heeft. De sleepruimen zijn zeer wrang van smaak en worden pas genietbaar als het gevroren heeft. De struik heeft een bijzondere natuurwaarde. De doornige takken bieden een geschikte broedplaats voor zangvogels. De bloeiende sleedoorn is een trekpleister voor bijen, zweefvliegen en dagvlinders.

De vingerhelmbloem (Corydalis solida) is een plant uit de papaverfamilie. Ze is ook wel bekend als vogeltje-op-de-kruk en voorjaarshelmbloem. De bloeitijd is maart tot begin mei. Op een rechte, onvertakte stengel die een hoogte bereikt van 10 tot 20 cm, uitzonderlijk tot 30 cm, staan de bloemen. De druifachtige bloeiwijze kan tot vijftien dicht tegen elkaar dringende bloemen dragen. In België is ze vrij zeldzaam in het Maasgebied, de Ardennen en de Leemstreek.

De bosanemoon (Anemone nemorosa) is een typische voorjaarsbloeier en kan een hoogte bereiken van 11 tot 25 centimeter. Ze groeit veelal in groepen en elke plant heeft drie hoogtebladeren op de bloemstengel met normaal één witte bloem, zelden twee. De half knikkende tot rechtopstaande bloem is vaak iets roze of paars aan de onderkant en is 2 à 4 cm groot. Het bosanemoontje bloeit tussen maart en april/mei.

Standaard

34 gedachtes over “Voorjaarsbloeiers

    • Het was snel reageren, materiaal buiten halen, goede positie kiezen en afdrukken. Ze hing ook mooi vrij, één blaadje voorzichtig met een stokje weggedrukt, dat achter haar vleugels heb ik laten staan, de kans om haar vleugel te raken was té groot. Fijn dat je van deze foto zo kon genieten, Marylou!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.