Insekten

Blauwe glazenmaker – Aeshna cyanea

In onze vijver is gisterenmorgen, de eerste blauwe glazenmaker uitgeslopen. 

De blauwe glazenmaker is een fors gebouwde glazenmaker, die veel minder blauw is dan de naam doet vermoeden. Het achterlijf is donker met een mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. De zijkant van het borststuk is grasgroen met dikke zwarte naadstrepen . De schouderstrepen zijn verbreed tot brede groene vlakken. Bij het vrouwtje en bij jonge exemplaren zijn alle lichte delen aanvankelijk geel, later groen. De ogen van het vrouwtje zijn aan de bovenkant bruin. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 67 en 76 mm.

telezoom 200-500mm bij 500mm – tussenring 20mm – f5.6 iso800 – 1/125

De levenscyclus van de blauwe glazenmaker duurt ongeveer twee jaar. De eerste winter brengt hij door als ei, de tweede winter als larve. Uitsluipen doet hij meestal in de maanden juli en augustus. De rijpingsduur van de imago is drie tot zes weken, en ze leven acht tot tien weken. De blauwe glazenmaker vliegt in een kenmerkend rustig tempo laag over de grond, steeds langs dezelfde weg, en liefst op plaatsen met veel halfschaduw, op bospaden en tuinen. Ze zoeken hun omgeving minutieus af en komen daarbij vaak opvallend dicht in de buurt van mensen.

Standaard

41 gedachtes over “Blauwe glazenmaker – Aeshna cyanea

  • Het zijn zeer interessante insecten en ongelooflijke vliegkunstenaars. Enkele jaren geleden heb ik in Ternell een heel interessante infodag bijgewoond over libellen. Deze soort legt ieder jaar eitjes af in onze vijver en ieder jaar opnieuw kijk ik vol spanning uit naar het uitsluipen van de libel, altijd de moeite.

   Like

  • Het is een libel die wel vaak voorkomt. Dit exemplaar heeft nog niet de kleur van een volwassen libel, na een tijdje worden de kleuren intensiever. Bedankt voor je commentaar, Willy. En ook een fijne dag, mét een straaltje zon.

   Like

  • Ieder jaar zijn er wel een paar die in onze kleine vijver uitsluipen. Deze was er vroeg bij, ook vroeg in de morgen. Ze zijn niet vies om hun eitjes te leggen in traag stromende of stilstaand water en het mag ook een beetje vervuild zijn met afval van bladeren en andere planten. Fijn dat je van deze foto kon genieten, Rudi.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.